40 de ani de la prima imprimantă laser de la Xerox

Xerox a lansat primul echipament de imprimare cu tehnologie laser, Xerox 9700, în 1977. Acesta a fost rezultatul a aproape 10 ani de cercetare și dezvoltare și a marcat un punct de cotitură în evoluția industriei de imprimare globale.

“Inovaţia a fost dintotdeauna unul dintre elementele definitorii ale business-ului Xerox, iar compania investește în mod constant în tehnologii şi soluţii noi,” afirmă Ioana Bulat, Marketing Communication Manager, Xerox România. „De la primul patent înregistrat în 1933, Xerox şi subsidiarele sale au înregistrat nenumărate brevete în toată lumea, iar compania se află la ora actuală între primele 20 de organizații, ca număr de patente obținute. În ultimii 10 ani, Xerox a investit în fiecare trimestru peste 100 de milioane de dolari în cercetare și dezvoltare. Inginerii și cercetătorii noștri își folosesc creativitatea pentru a dezvolta soluții care să producă o schimbare reală în viața clienților noștri, din toate sectoarele de activitate.”

Povestea imprimării laser începe în 1969, când Gary Starkweather, un inginer Xerox, a început să lucreze la optimizarea tehnologiei de copiere, adăugând un fascicul de lumină laser pentru a obţine o imprimantă laser. Sistemul digital de control şi generatorul de caractere pentru imprimantă au fost dezvoltate împreună cu Butler Lampson şi Ronald Rider în 1972, la Palo Alto Research Center (PARC). Prototipul original se numea EARS și a devenit ulterior sistemul de tipărire cunoscut sub numele de Xerox 9700.

Echipamentul Xerox 9700 imprima în format landscape sau portret, la rezoluția de 300 dpi, la o viteză de 2 pagini pe secundă. Utilizatorii puteau imprima inclusiv față-verso, un procedeu inventat tot de Xerox, în anii 1970. Mulţi ani, Xerox 9700 a fost una dintre cele mai utilizate imprimante la nivel global pentru imprimarea volumelor mari.

Modelul 9700 s-a dovedit a fi un produs extrem de eficient și a inspirat dezvoltarea multor altor echipamente, atât de Xerox, cât și de competitori. Mai târziu, în 1980, Xerox anunţă sistemul de imprimare laser 5700, o versiune mult mai compactă a Xerox 9700, care permitea operarea echipamentului printr-o interfaţă touch screen şi avea opţiuni de finisare. În 1981, Xerox a lansat și prima imprimantă laser creată special pentru birouri – Xerox Star 8010.

Xerox a continuat să își dezvolte tehnologiile de imprimare, printre inovațiile care au urmat numărându-se tonerul cu punct scăzut de topire EA, batoanele de cerneală solidă și sistemul de imprimare inkjet de mare viteză, bazat pe o cerneală fără apă. Astăzi, echipamentele de imprimare Xerox servesc clienților din companii de toate dimensiunile și din toate sectoarele de activitate, folosind tehnologii de imprimare și de creștere a productivității de ultimă generație.